Gokulo napisał(a):
Zalezy co ktos rozumie przez ten cud. XI wystartowalo podobnie tragicznie w JP z czasem zamieniajac sie w solidny tytul. Z XIV moze byc podobnie, tylko nie wiadomo, czy w dzisiejszych czasach ta startowa klapa nie bedzie oznaczac smierci dla S-E. W ostatecznosci sytuacja sie powtorzy i bedziemy mieli dosc niszowa gre, ale jednak solidna dla tych, ktorzy dadza jej szanse.
Tak czy siak, z powazniejszym wyrokiem nalezy poczekac wlasnie do wersji PS3.
No dla mnie cud to by było:
1) Kompletne przeprojektowanie UI.
1a) Przerzucenie tego na ScaleForm, bo jak oni maja znowu cos swojego pisac to ja wysiadam ;p. Tak byloby wydajnie, szybko i prosto. Ale to tylko takie mrzonki ;p.
2) Wieksze zroznicowanie rozrywki. Tu mam namysli wykreslenie montonii jaka jest bieganie i robie GuildLeve. Zony sa poprostu nieciekawe, mobki chociaz ladne to jest ich malo.
3) Search w markecie. Sersly. Ten caly pomysl z marktami jest tak poroniony ze brak mi slow na jego opisanie. A oni go jeszcze bronia..
Rozumiem Local AH by bylo calkiem fajne (bo nie wszystkie rodzaje itemow dropia w kazdej zonie, to by pozwalalo manipulowac rynkiem). Ale szukanie itemow poprzez klikanie na kazdym retainrze, przerasta nawet moja ciepliwosc.
4) Teraz juz na to za pozno ale na poczatku gry powinny byc jakies tutoriale dla idiotow. Strzalki, tooltipy itd wyjasniajace co robic w pierwszych 10 minutach. Bo swierzy gracz ktory wchodzi robi wielki WTF i wylacza. Nawet jak poczatek go zachecil grafika ;p.
5) Przydaloby sie tez wyeleminowac glupoty takie jak bieganie po zonach po to zeby gdzies dobiec w 15 minut. Kosmiczna strata czasu ktora sluzy ... ? No wlasnie czemu ?
6) Surplus. Tego chyba nie muszę komentowac co z tym sobie moga zrobic ? ;p
I IMO startowa klapa oznacza smierc, przynajmniej na duzym rynku. Wystarczy spojrzec co sie stalo z AoC, War, Aion, Vanguard i pare innych cool tytulow. Nawet jesli sie da w nie dzisiaj spokojnie grac, to wiekszosc ludzi juz o nich zapomniala i nie ma zamiaru wracac ;p. Innymi slowy dzisiaj jak chcesz zaistniec musisz dorownac najlepszym juz na starcie ;e.
E zreszta co mnie to obchodzi. Juz od OB wiedzialem ze nie ma sensu tego kupowac, nie pomylilem sie i w sumie wole poczekac na najblizsze premiery ktore wygladaja duzo bardziej zachecajaco (TERA i RIFT ;p).
Cytuj:
może nowi nie ale starzy mieli nadzieje na uniknięcie "błędów" z XItki przynajmniej
Tru. Aktualnie to IMO wyglada tak jakby wzieli podstawowego FFXI, zmienili pare rzeczy i wrzcili jako nowa gre. Widzicie tu blad ? Tak wzieli gre z 2001 i proboja ja sprzedac jako nowosc. Zapominajac jednoczesnie o tym nad czym pracowali przez prawie 9 lat..