Piszpan napisał(a):
Nasze socjalistyczne panstwo daje ci 40k pln na zalozenie biznesu
Tylko jak jesteś ze wsi. W miastach jest to 15-19k.
Cytuj:
pierwsze 2 lata placisz cos 200+ pln zusu
350+
A po dwóch latkach teraz ma być 1300+ dzięki nowym rządom.
Cytuj:
na stworzenie stanowiska pracy i zatrudnienie pracownika dostajesz 20k pln bezzwrotnej pozyczki
Musisz działać przynajmniej 6 miesięcy, a w praktyce musi ci się skończyć dofinansowanie na otwarcie.
Cytuj:
kilka innych projektow z UE z ktorych mozna wyciagnac dodatkowa kase
Mam trochę doświadczeń z poig 8.1. Jakbym dostał na starcie (to jest dofinansowanie dla firm działających poniżej roku) to bym się wypierdolił na łopatki. To jest refundacja. PARP zwraca część zainwestowanych pieniędzy. Jednak najpierw trzeba te pieniądze mieć. W praktyce z poig 8.1 korzystają tylko spółki z o.o. oraz słupy podstawiane przez doświadczonych przedsiębiorców z kapitałem.
PARP nie przestrzega własnego regulaminu, podpisanych umów, ani terminów. Jednak wystarczy, że beneficjent spóźni się z wydaniem jakiś pieniędzy to w najlepszym wypadku przepadnie mu ten kawałek finansowania - w najgorszym zostanie mu zerwana umowa i musi oddać wszystko co dostał + odsetki.
Oczywiście jak to w socjalistycznym kraju - UE "daje" na 8.1 390 milionów euro. Jednak koszta administracyjne są tak wysokie, że do beneficjentów trafia tylko 320 milionów..... złotych. I mimo, że urzędnicy pożerają przeszło 75% kwoty to i tak nie potrafią zmieścić się w samodzielnie ustalanych terminach.
Na start - bez wsparcia - odradzam.
Cytuj:
najlepiej znalezc jakis towar z chin ktory tu bedziesz mogl sprzedawac z jakims horrendalnym zyskiem.
To już minęło. Kumpel sprowadzał z Chin mp3 szajsy i sprzedawał z 120% marży. Biznes zamknął jak przez nawał konkurencji na allegro musiał marżę obniżyć do 15%, a jak wiadomo - część sprzętu się psuje i trzeba wymieniać.