Aldatha napisał(a):
Czy wszechswiat ma granice? , co jest poza granicami wszechswiata ?
Na pierwsze pytanie odpowiem tak i nie. Granica jest, ale wszechswiat rozszerza się z prędkością dużo większą niż prędkość światła. Wieć znajduje się ona coraz dalej.
Co jest poza granicą ? Nie wiem. Jesli mam strzelać to widze tylko dwie odpowiedzi. NIC. Inny wszechświat.
Cytuj:
Chcialbym sie znalezc na tej granicy wszechswiata, ciekawe jak to wyglada, czy bysmy sie po prostu odbili od takiej granicy, i jesli jest to 'nic' to jak to mozliwe, ze rozszerzajacy sie wszechswiat zabiera miejsce temu niczemu
Granica w tym przypadku ma wymiar czysto ideowy. Chodzi o przestrzeń jaką zajmuje materia (i energia). Ciężko się w tym przypadku autorytarnie wypowiadać imo, bo dane które są na ten temat mają ponad 14mld lat..
Ale jeśli dotarłbyś do tego zalożka to zobaczyłbyś formujące się galaktyki. I inne obiekty jak kwazary, super-maswyne czarne dziury itd.
Inna ciewaą hipotezą jest to, że wszchświat jest w istotcie czarną dziurą. A ta czarna dziura znajduje się w innych wszechswiecie itd. I kaza czarna dziurą, moze być takim wszechświatem. Dla mnie osobiscie ciekawe.