mrynar napisał(a):
Czemu prezes z nadania politycznego ma miec premie za dobre wyniki a zwykli pracownic nie?
Dla KGHM te pare milionow rocznie wiecej na place to jest nic. ONi generuja naprawde ladne zyski i raczej kasy na inwestycje im nie brakuje.
Mnie pracownicy KGHM akurat mocno wkurwiają , ja rozumiem jakby źle zarabiali ale oni so naprawde świetnie opłacani , porównując do innych pracowników przemysłowych i jeszcze mają niesamowicie wielki socjal gdzie kopalnie węgla kamiennego się kryją. I dosłownie co roku jest darcie mordy o wzrost płac i to jeszcze o 10%! No kur..
Jak byłem przez wiele lat przeciw prywatyzacji kghm to zmeiniłem zdanie, za dużo już. Wydobycie miedźi mamy na bardzo wysokim poziomie jeszcze póki co (kiedyś było 2 na świecie teraz nie wiem jak jest ale na pewno w czołówce jeszcze) z tym , że miedźi jest coraz mniej, te złoża nie są niewyczerpane , a poza tym sprzedajemy ją niskoprzetworzoną. A prawdziwą kase trzepią np chińczycy z którymi mamy wieloletni kontrakt , i oni tam robią wszystko poczynając od drutu na elektornice kończąc z tej miediz z kghm między innymi właśnie, a potem nam to z powrtoem sprzedają...
Kasa powinna iść na stworzenia zakład(lub -ów) , które będą z tej miedzi robić produkty. Nie mówie o high tech bo tu know-how trzeba jeszcze mieć , ale prostsze produckty i sporo pół-produktów można by robić , a nie sprzedawać rude miedzi a nie opylać surowwiec jak afrykańskie państwewko , które nie ma innego wyjścia.
Ja naprawdę uważam , że ludzie powinnie być godnie opłacani ,ale związki w kghm naprawdę przeginają i jest to kurwa chamstwo imo.