Asmax napisał(a):
Doradzicie cos dla mnie? W sumie nie bede jezdzil za duzo wiec mysle cos do 1300...
Ale jak trzeba bedzie to powiedzmy wydam 2500. Cos w stylu gorskiego.
190cm / 108kg wagi - poprzedniego authora mialem z rama 19" i byla za mala... Wiec chyba 21? 22?
Z mojego doswiadczenia wynika ze im mniejsza rama tym lepiej. Oczywiscie rownoczesnie jazda musi byc komfortowa, odpowiednia odleglosc do pedalow, nogi nie moga sie obijac o kiere etc. Ale mniejsza rama to mniejsza waga, i generalnie lepsza kontrola nad rowerem (jak widze dzieciaki 10-13 lat na ramach wiekszych od mojej to sie tylko zastanawiam kiedy do szpitala trafia).
Z drugiej strony widze ze jestes sporym gosciem, wiec powinno to byc cos wytrzymalego.
Jesli chodzi o moj rower to kupilem rame o chyba 1 czy dwa "rozmiary" mniejsza niz wynikalo z oficjalnych tabelek Kony zalecajacych wielkosci ram zaleznie od wzrostu.
Z producentow z ktorymi mialem do czynienia moge polecic Treka i Kone. Konkretny model, pewnie jakis cross country po prostu? Poprzegladaj info na stronach producentow i tyle. U obu producentow bedzie pewnie kilka interesujacych modeli.
I nie kupuj roweru przez internet, musisz sie przejechac przed zakupem zeby chociaz sie upewnic ze rozmiar jest ok.