@powyższe posty
Spoko ja nie muszę mieć standardowego fantasy , kreatywność jest spoko , ztechnicyzowana rasa też jest spoko i wcale takim novum też nie jest wielkim w fantasy. Też mi się zdarzało czytać książki gdzie fantasy bardzo pomieszane odmienne od schematów albo fajnie zmiksowane z s-f.
Nic mnie u Asur nie razi w tym jaką są rasą ,etc - tylko ta
jedna drobnostka z ciekłokrystalicznymi czy holograficznymi wyświetlaczami pokazującymi coś co wygląda jak dane z komputerów. Ee jak komputery i wyświetlacze są to gdzie samoloty ,czołgi, granatniki automatyczne czy komórki albo samochody? Bo z tego co wyczytałem to całe to miasto Asury od podstaw zbudowały po ucieczce?
Bo w światach gdzie się fantasy i s-f miesza , bo jak coś tak przerastającego technikę innych ras jest to albo wszystkie inne są podnóżkami albo są to jakieś stare relikty , które wiadomo jak używać ,ale nie umie się budować ,etc - w każdym razie drobiazgowo jest to wytłumaczone. A jak nie jest to dla mnie jest to imho duży minus no ,ale koniec już nie narzekam.
To mi tylko trochę nie pasuję ale dobra już się nie czepiam
Po prostu nie będę się na siłę logiki doszukiwał i nie będę już mędził.
@Lorath a ja wcale nie mówie ,że nie ma rozbudowanego lore, nie mówiłem o rozmachu czy wielkości tego lore.
Tak na marginesie to voiceover akurat mi zwisa i powiewa to w ogóle nie rozumiem ,że to taki super feature, i to ,że np. Swtor tak się tym szczyci.
Mi to nie pomaga klimatu budować , czasem wręcz przeszkadza (jak w np.w DA2 ) , - nie wiem może jakieś zboczenie co mi zostało po staruteńkich rpg typu stare Ultimy , BG, Arcanum , Fallout 1&2 ,etc wolę fajnę i duże tekstowe dialogi / opisy. Nie mówiąc ,że takich rozbudowanych dialogów jak w grach tekstowych np. w Planescape Torment w żadnej grze z voice overem nie widziałem , bo po prostu by to było za drogie tyle dialogu nagrać.
No ,ale tego w prawie żadnym mmorpg nie ma , bo jest tekst typu zabij 5 banitów za pagórkiem bo tak