"zjebany" to można mieć tylko wtedy jak się rozdawaje punkty na dex/str/int etc w niewielkich ilościach żeby testnąć różne bronie i czary, których później i tak nie używasz.
Jak robisz postac 2-3 raz to precyzjnie wiesz czego chcesz i nie ładujesz w statsy bez których da się żyć.
IMO dla takiego low lev faith buildu to:
16 str, 12-14 dex (14 dla avelyna, 13 jeśli chcesz używać tylko furry sworda, 12 jeśli nie planujesz używać furry a zamiast avelyna weźmiesz hvxbow), 14 int (pod kamelona do PvP i światełko, żeby jak najszybciej zrobić tomb of giants), attunement pod 2-3 sloty, 28-30 faith.
Reszta punktów to już podnoszenie vit/endurance do minimalnego poziomu gwarantującego sensowną przeżywalność i optymalny pancerz.
Bronie jakich w takim buildzie się używa to:
primary weapon (do wyboru): claymore, battle axe albo uchigatana - primary koniecznie na divine+10
aveln/hvxbow (lighting albo chaos - oba b.dobre)
bandits knife (divine/fire/chaos/lighting)
spear albo rapier do wyboru
furrysword (jako primary fire weapon)
canvas talisman (najlepszy magic adjust przy tym faith)
oolacile ivory catalist a przy 28+ faith tin darkmoon catalist
eagle shield i silver knight shield
Dobór armoru robisz zawsze wg. jednego schematu:
Jeśli nie jesteś w stanie uzyskać 40+ poise to osrywasz ten parametr i bierzez to, co ma dobre resisty.
Kolejnym "krokiem" jest 55+ poise.
Generalnie jest tak, ze 40-54 poise chroni przed małymi broniami (knife, rapiery) i medium broniami trzymanymi w 1 ręce (np. longsword).
55-70 chroni przed medium broniami i dużymi (claymore) trzymanymi w 1 ręce.
70> (nie pamiętam dokładnie ile) chroni przed dużymi broniami i xlarge trzymanymi w 1 ręce.
A jakos tak >>100 przed wszystkim
Z punktu widzenia PvP 38 poise jest praktycznie tak samo unsless jak 10 poise.
Dlatego też w PvP często goście przełączają się np. uchigatany/claymore na 2handed. Nie z powodu crapy bonusa do str czy minimalnie szybszego ataku ale jak widzą, że nie są w stanie Ci "przerwać" castu/ataku albo picia potiona trzymając broń w jednej ręce to przeskakują na 2handed i tym Cię disturbują.
Plus tego buildu jest taki, że można spokojnie grać z talizmanem "pod tarcza" a w prawej ręce możesz trzymać xbow albo któryś z main weaponów i jako backup rapier/spear lub knife.
Ja sobie przyjmowałem limit wagi broni na 7 i w tej konfiguracji mogłem mieć claymore+knife, hxbow+knife, uchigatana+rapier, battle axe+whip etc - bardzo to wygodne w PvM a PvP potrafi gościa zaskoczyć jak walczysz knife i nagle przeskakujesz na claymore albo xbow.
Nie wspominając już o tym, że można w ten sposób mixować dmg. Parę razy spotkałem gości z black knight shieldem i jakbym miał w łapie tylko fire wapona to byłbym ugotowany. A nie ma szans jednocześnie nosić tarczy dobrej na 2 typy dmg (poza xlarge shields).