Nefastus napisał(a):
Isengrim napisał(a):
W zasadzie to niemożliwe jest być ksenofobicznym wobec rodaków. Nawet tych z zagranicy.
My nimi, po prostu, gardzimy.
Masz racje, chociaz ogolne spojrzenie w Polsce na Polaka poza granica to jak by go poruwnac z sprzedanym murzynem do nowej Ameryki. "To juz nie jest jeden z nas, inny!".
Prawda jest taka, powiedz to Polaku 200 lat temu, i zobaczysz co.
ciezko cie nefa zrozumiec czasem moze pisz po amerykansku.
widzisz chlopie komuna sie skonczyla 20 lat temu my juz w polska nie miec komuna my miec nawet dolary i amerykanskie auta.
Cytuj:
Chlopie, widzisz ze historie, i he, chlopie, komune, zabory i tym em dalej chlopie.
tu nie chodzi o wyjazdy emigracje sracje. mozna mieszkac we wsi i wyjechac do miasta tylko co to zmieni serio. jesli na wsi byles pizda w miescie bedziesz nagle prezesem? (nie mowimy o prostytucji) Moze sie ktos obrazi moze nie ale dla mnie wyjazdy na zachod kojarza sie z jakas pogonia za zlotem na ulicach a pozniej jest rozpacz. Ok moze w polsce start jest trudniejszy ale tez mozna sobie poradzic. Zreszta co ja kucharz wiem wracam lepiej do garow
Piszpan, masz wyjatkowo "brick headed view" o co naprawde jest. Pieprzysz o jakies magiczne "poor to rich" "pensant to noble" bullshit. Nie masz absolutnie wiedzy o emigracji kiedy byla komuna i zabory, i nawet teraz kiedy zwyczajnie Polacy wyjeżdżają zeby zarobic. Prawda jest taka ze Polacy zagranica maja lepiej, co nie zmienia faktu ze moga zmienic Polske na lepsze. Historia pokazuje, Polska nie istniala i nadal Polacy poza granicami zyli i dzialali. Znajac Polonie, wiem ze historia jest zywa, i ogulna Polska nienawisc do Poloni tylko niszczy co dalo nam II RP.