Cytuj:
P.S. jak się mają koreańskie gildie do europejskiej wersji?
No np. tak, ze moga sie przeniesc na eu/na wersje ... czesc graczy moze przeniesc sie na "zwesternizowane" wersje np. w celu pokazania sie jako PRO gracza (znajac content ktos ma przewage nad osoba, ktora z gra dopiero startuje). Mozesz napisac, ze przeciez trzeba byc idiotą, zeby przenosic na inny server tylko po to, zeby byc np. w top10 pvp, leveling etc. Dla mnie tez to nie ma sensu, ale nie powiesz mi, ze takich ludzi nie ma, bo jest ich od groma. Gralem w kilkanascie koreanskich crapow, ktore nastepnie byly wydawane w zangielszczonej wersji (mowie o free mmo, tak wiec na takich grach opieram swoje doswiadczenia w tej materii) i przykladowo tydzien po wydaniu takiego crapa w NA kilku graczy farmilo sobie wiekszosc bosssow, posiadalo tysiace jakichs uber itemow, a pozniej sie okazalo ze to byli jacys koreancy, ktorzy sobie ten content opanowali w chinskiej/koreanskiej wersji i przyszli sobie pograc na obcojezyczny server w celu "zoownowania contentu" i np. sprzedawaniu ingame itemow bardziej zarobionym graczom z NA/EU. Nie mowie, ze tak bedzie w TERA, ale moze tak byc?! Zakladam hipotetycznie. Mozesz napisac, ze przeciez EU/NA wersja bedzie zablokowona dla koreanskich IP...prosze cie, takie zabezpieczenia obchodzi sie w 5 minut. Jakos gracze z EU nie mieli wiekszych problemow w graniu w NA wersje np Vincictusa, ktory blokowal IP z EU. Sam mimo tego, ze nie jestem nawet odrobine jakims uber pro komputerowcem umialem sciagnac jakis tam program, wpisac do niego proxy i laczyc sie z gra przez proxy i grac bez wiekszych problemow. To samo z grami koreanskimi, gdzie przy rejestracji podaje sie odpowiednik naszego peselu, 30 sekund googlowania i taki numer mozna bylo sobie zamotać.
Co do popularnosci...codziennie, przynajmniej na kilka minut wpadam na ktorys z mainstreamowych portali o MMO (np. mmorpg.com, onrpg etc.). I np. ostatni news na temat TERA pojawil sie kilkanascie dni temu (nie wspominajac o tym, ze mial on na celu przekazanie uzytkownikom zyczen swiatecznych od ekipy z TERA), przy czym newsow, felietonow o GW2, Rifcie, SWTORze, Secret Worldzie jest tam od groma. Rift swieci pustkami, bo wlasnie w niego pogrywam, a gdzie sie nie spojrzysz widzisz newsy, wywiady z devsami etc. i tak bylo od kiedy gra zaczynala sie zblizac do fazy wczesnych beta testow. Z tego co wiem, to TERA rowniez sie pomalu do nas zbliza, ale jakos tego nie widac i nie slychac.
A co do D3, kazdy mysli o tej grze co chce, ale moge sobie dac reke uciac ze na kilka miesiecy od premiery ilosc aktywnych graczy jakichkolwiek gier MMO spadnie o co najmniej 20%...jesli tak nie bedzie to stawiam wam obu po browarze i mozecie sobie to zapamietac. Wystarczył taki Skyrim, a w mojej aktywnie raidujacej gildii w Rifcie nie bylo z kim grac przez kilka tyg, ofc. nie doslowanie. A chyba to jest wiadome, ze ludzie beda jarali sie bardziej D3, ktory ma juz na starcie gotowe zaplecze marketingowe - niezaleznie od tego czy gra bedzie crapem czy nie. Poza tym blizzard ma doswiadczenie w tym jak utrzymac swoich graczy przy grze dluzej niz miesiac. Co do tego to nie ma tez watpliwosci...taka sytuacja moze sie przydarzyc w SWTORze bo wiele na to wskazuje, ale watpie zeby blizz sobie pozwolil na taka wtopę. No i ofc. nie mowie tego jako fanboy WoWa (bron boze), bo swoja przygode z tym MMO skonczylem na etapie wyjscia TBC.