Lorath napisał(a):
Tez wydaje mi sie ze z wieksza inwestycja w produkcje gry ida wieksze wymagania co do zyskow. Jesli chodzi o fame to juz ktorys z devow sie nadymal ze robia gre z zamyslem bycia najpopularniejszym MMO na rynku.
Cytuj:
Oczywiście to nie znaczy, że zaczną dodawać rajdy do GW2 po paru miesiącach. Na pewno jest to gra, która się nastawia dużo bardziej na pewne typy PvP jako end-game bardziej niż WoW-klony, ale wróżenie tego jak ta gra będzie np. za 2 lata wyglądać to imho wróżenie z fusów, ale jeżeli odniesie tak sukces na jaki się zapowiada - to dużo osób może kurwić na Arena.net wtedy.
Ja sie tylko zastanawiam... jesli gra jest tak nastawiona na PvP to czemu 80% materialow reklamowych dotyczy PvE? To w koncu chca przyciagnac graczy PvE i ich zatrzymac czy nie?
Co do raidow... ja mysle ze content np. 10 osobowy mogliby spokojnie wrzucic i nawet fanboje gw1 by to lykneli. W koncu juz w jedynce biegalo sie po 8 osob na misje.
Dlatego, ze GW1 było grą PvP i tutaj oczekiwania są bardzo jasne. PvP musi być conajmniej tak dobre jak w GW1. Każdy średnio ogarnięty, wie ze GW jest grą PvP wiec nie ma sensu tego elementu reklamowac.
Natomiast PvE w GW1 było cienkie i tyle, wiec starają sie ten obraz zmienić.
Dodanie 10 osobowego contentu byłoby problmem. Taki content trzeba projektować, trzeba poświecać zasoby na niego i trzeba go utrzymywać.
Już kiedyś pisałem. Jak robisz gre rozmiarów MMO, to MUSISZ wybrać kilka elementów i skupić sie na ich rozwoju. Kolejne sroki możesz zacząć łapać za ogon dopiero po 2-3 latach obecności na rynku a i to pod warunkiem, ze ich wprowadzenie nie będzie wymagać zbyt dużej ilości roboty.
Dodanie 10-o osobowych raidow do GW2 jest poprostu fizycznie niewykonalne. Bo musieliby poświęcić rozwój DE, na ten element (albo 5-o osobowych dungenow). a to jest główny ficzer PvE w tej grze. Hardkorom może sie to nie podobać, cała reszta jest wniebowzięta.
Chcac niechcą to jest zupełnie inny typ contentu, z innymi wymaganiami. Hardcorom muszą wystarczyć 5-o osobowe dungeony. Jestem pewny, że część z nich sproboje Ascalon Catacombs w trybie exploraabre w następny BWE. I czuje w kościach, że nikt go nie ukończy ;p.
Stostujac inne porownanie. To tak jakby do PlanetSide 2 wprowadzić 20-o osobowe Battlegroundy.. (pomijam, ze ich przygotowanie byloby latwiejsze).