logistyka =/=tansport
Najlepiej logistyka sie rozwija w branzy motoryzacyjnej przy osobówkach.
Mnie akurat firmy transportowe nie interesuja. Logistyka tak samo jak Infa to cholernie rozlegle pojecie. Doniesienia z rynku typowo transportowego są kiepskie, ludzie jezdza za smieszne stawki. Za granice to jeszcze chca jezdzic, ale po kraju to ech... Prace dostalem sam, nie po znajomosci
![;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Ja bede probowal sie wstrzelic do zakupów w jakiejs w firmie produkcyjnej. Choć czesto jest to po prostu wszystko użeranie sie z ludzmi. A w obecnej pracy wkurza mnie, ze mam tak maly wplyw na wprowadzanie zmian. ;] No a obecnie tez jestem logistykiem, choc nie bylem stricte po logistycznych studiach. Ale jestem tez inzynierem (choc takim sobie ;d), co ma dodatkowe plusy.
Ale dlatego tez ptalem czy poza officem excelem, tabelami przestawnymi cos by jeszcze warto byloby wiedziec. W dziale najlepiej znam excela, jesli inni w ogole mozna nazwac, ze cos z niego umieja... a zajebiscie mi sie przydalo. To co ktos robil w 3h, robie w 30 min.
Z takim czyms jak SAP itp. tez pewni sie w zyciu spotkam. Dotychczas uczylem sie tego by wiedziec jak pewne rzeczy liczy komputer, bo mozna nakarmic system odpowiednimi danymi a on to szybciej od nas przeliczy, ale lepiej wiedziec skad to sie bierze niz odpowiadac "to system liczy" ;d
Z MS dynamicxsem pracowalem z 1-2 dni, niewiele sie nauczylem ale zawsze cos. Ale dalo mi to swiadomosc, ze w wielu firmach zrobilby sie przy tym ogromny syf. Skoro mi z poczatku to jakies trudnosci sprawilo, to nie umiem sobie wyobrazic jak radza sobie inni, ktorzy są slabo obyci z komputerem. Zreszta opowiada mi kumpel z firmy wdrozeniowej IFS, a drugi wlasnie z SAP, to są jaja jak berety ;d
logistyka przy takim SAP ma swoje moduly, w firmie wdrozeniowej tez mozna sie zajmowac, nawet bym powiedzial, ze by byc dobrym trzeba byc zajebistym przy tym, pro ogarnac system + szeroka wiedza z logistyki czy produkcji.
logistyka ma zajebiscie wiele ciekawych wątków, chocby panopa logistics dzialajaca w volkswagen w Pń, czy nawet wojskowa, czy czego niemcy dokonali dla transportu srodladowego. ;]
PS. zreszta wykladowcy Wam powiedza, ze wszyscy sa logistykami bo trzymacie zapasy w lodowce... lol.