Bardzo ciekawy topic, bardzo duży ładunek wspomnień wprawiających w przyjemny stan nostalgii i tych wspaniałych momentów z tysięcy spędzonych godzin w grach dzieciństwa, dorastania, dorosłości. Stalkuje to forum od wyjścia WoW Vanilli, a dołączyłem przy premierze AoC. Teraz jako 29 latek mam zupełnie inne gusta lecz "kręgosłup gracza" pozostaje mi twardy cały czas.
Szczęśliwy posiadacz Amiga CDTV
ciekawscy niech pogooglują co to za wynalazek (pewnie się gdzieś kurzy u rodziców), brak możliwości robienia Save`ów ....
1. North & South
2. Settlers 1
3. Street Fighter ktorys
4. Franko
5. Kupiec ->
http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=208206. Wing Commander I !!!
7. Cywilizacja I !!!!!!!
Czasy PC, ech naprawdę tych gier jest tak dużo bo to przecież tak długi okres przez te wszystkie lata, ale niech będzie Top3 by hours spent i honorable mentions poniżej.
Top3:
1. bezpapelacyjnie WoW Vanilla – rajdowanie do późnych godzin, rajdowanie smoków (telefon na studiach: "Smoki up, LA się już zbiera za ile możesz być?" ech te czasy), world pvp, eventy, farmy, rajdy na stolice, ech .... stare dobre czasy z Zakonem Elune i Low Kick (dla ciekawych Iduakil – at the time druid, starszy brat "żółtego" – Darkomen`a paladyna GM z LK)
2. Seria Civilization – moja top 1 gra wszechczasów!!! Civ2, Civ4, Civ5!!! CUDA!!! może i więcej czasu niż w WoW, ale WoW wygrywa tymi genialnymi wspomnieniami
3. RPGI od Black Isle – czy muszę tłumaczyć? Fallouty, Baldurs Gaty, Icewind Dale, esencja dobrych RPG!!!! (Project Eternity wink at you!)
Honorable Mentions:
1. HoMM3! (nie muszę tłumaczyć, pewnie wielu z Was grało na hot seat z kumplami ze szkoły)
2. Age of Empires 1 & 2 (pozdrawiam Swojego Z-ca Dyrektora z podstawówki z którym pykaliśmy w AoE 1 na infie po sieci
)
3. SC 1 i 2
4. Warcraft 2 i 3
5. Europa Universalis 1 i 2
6. Total Wary
7. Diablo 1 i 2 (w 3jkie nie grałem, lucky me
)
Teraz jakoś od zagrania w TES:Skyrim (mój pierwszy TES, dont kill me!) i darmówce z CDA – Dead Island mam smaka na takie właśnie otwarte gry sandboxowe (gram jak chomik, wszystko sprawdze, zwiedze i gromadze skarby ... my precius
). Lecz stare miłości w nowych odsłonach – Civ5, SC2, F:NV dają nadzieję, że gaming wyjdzie z tępej fazy CoDów i innych klonów FPS`ów (no offence do nikogo..... po prostu tego nie trawie, pewnie jestem uprzedzony, ale jak czytam o grach w prasie to mam wrażenie, że gdzieś z 50% z nich to jakieś FPS-y).
EDIT: Hahah nie ma to jak sig z 2008 roku!!!