funkcja DEP o której pisali na stronie KO faktycznie jest przyczyną niedziałania KO w nowszych wersjach, ale także wielu innych programów, które nie są zgodne z założeniami funkcjonowania DEP i się zawieszają. jeżeli mamy firewall i dobry antywirus a wkurza nas ta funkcja bo nie działa dobrze - możemy zrobić małą fajną rzecz - która kończy koszmar z zawieszaniem się - mianowicie wyłączyć DEP - tak że nie bedzie obecna w systemie. łatwo to zrobić tylko spapranie jest dość ryzykowne - więc KAżDY ROBI TO SWOJĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ - ale działa na 100% - po prostu uważnie. musimy edytować odpowiednio plik "boot.ini" i po kłopocie - zaraz napisze jak to zrobić.
normalnie w xp sp2 - "boot.ini" wygląda tak:
Cytuj:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk (0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition (1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn
musimy zmienić ostatni wpis w tym pliku:
z
Cytuj:
NoExecute=OptIn
na
Cytuj:
NoExecute=AlwaysOff
nic więcej nie robimy nie zmieniamy odstępów ani innych rzeczy ...
a jak znaleść plik?
otórz trzeba zrobić tak:
Mój Komputer\Właściwości\Zaawansowane
dalej Uruchamianie i Odzyskiwanie i klikamy na Ustawienia
następnie Edytuj - i wtedy wyswietla nam się plik gotowy do edycji, zmieniamy to napisałem wyżej i dajemy restart.
po ponownym uruchomieniu nie ma już denerwującej aplikacji, ale zrezygnowaliśmy z programu, który szlachetnie miał nas chronić przed wykonywaniem plików w buforach ... hmmm . .. i tak to nic nie daje ... i takie skomplikowane ...
powodzenia - sprawdzałem to na 3 kompach i działa cacy
Material zaczerpniety z forum gry Knight Online
http://knightonline.kom.pl